MUSEA

Tip 1) IN het Dordrechts Museum van 14 juli 2019 t/m 5 januari 2020 een tentoontstelling van Kees Verwey en zijn idolen (Breinter, Verster, Vuillard, Picasso, Appel e.a.).

TIP 2) Museum Prinsenhof in Delft haalt met de tentoontstelling van werken van Pieter de Hooch deze 17de-eeuwse meester uit de schaduw van Johannes Vermeer.

Voor het eerst in de geschiedenis zal er een groot overzicht gewijd worden aan deze Delftse schilder. Hij werd bekend om het door hem uitgevonden Hollandse genre van de knusse binnenplaatsjes met zijn perspectiefrijke doorkijkjes. De expositie begint op 11 oktober 2019. In augustus begint de verkoop van kaartjes al. (informatie: www.prinsenhof-delft.nl)

Samen met Rembrandt en Frans Hals is Vermeer de bekendste schilder van onze Gouden Eeuw. In de achttiende eeuw was dit echter nog niet zo. Destijds had niemand van Vermeer gehoord. Het werk van De Hoogh gold in die periode als de grote meester van de interieurs. Zijn werk heeft een bijna fotografische scharme met zijn bijzondere uitsnedes.
Pieter van Hoogh werkte vanaf 1652 in Delft. Hier schilderde hij zijn beste werken. De Hoogh en Vermeer waren geobsedeerd door perspectief. Zij lieten zich hierbij beïnvloeden door de  architectuurschilders, bekend van kerkinterieurs, die op vernieuwende wijze met licht en perspectief omgingen. De Hoogh die bescheiden naam maakte met zijn wat donkere interieurs wist stap voor stap een totaal nieuw genre op te bouwen: de binnenplaatsjes. Dit was een enorme innovatie. 

TIP 3) In het Frans Hals Museum in Haarlem worden tot 3 november 2019 werken tentoongesteld van Nederlandse kunstenaars van de afgelopen 100 jaar.

Onder de titel VIRTUOSO! is virtuoos werk, in de schilderkunst verstaan we hieronder het levendige en trefzekere werk van schilders, te zien van onder andere schilders als Isaac Isaraëls, Hans Bayens en de latere kunstenaars Jan Cremer en Armando. Vaak gaat het om kolossale, abstracte doeken vol dynamiek. Het is een tentoonstelling om energie van te krijgen. (Informatie: franshalsmuseum.nl).