Tip 1) Van Gogh Museum / Kleur Als Taal
* van 20 mei 2022 t/m 4 september 2022

Naast de vaste tentoonstelling van werken van Vincent van Gogh is er voor het eerst een overzichtstentoonstelling te zien van de veelzijdige kunstenaar
Etel Adnan (1925-2021). 
Ontdek wat de kleurrijke kunstwerken van Etel Adnan gemeen hebben met de schilderijen van Vincent Van Gogh.
In haar beeldende kunst neemt zij vaak het landschap als uitgangspunt. Net als Vincent van Gogh probeert zij daarin, met een geheel eigen kleurenpalet en schilderstijl, de kracht van de natuur op het doek over te brengen.

Voor Adnan overbruggen haar schilderijen, net als bij Van Gogh, de beperkingen die taal met zich meebrengt. Ze vond in haar beeldende kunst een visuele taal die culturele grenzen overstijgt.
Naast haar schilderijen worden ook haar leporello’s – zogenoemde harmonicaboekjes waar Adnan om bekendstaat –, tapijten en literair werk getoond.

Van Gogh Museum: Museumplein 6, 1071 DJ Amsterdam
Openingenstijden:  maandag t/m zondag van 09:00 - 18:00 uur. 
Telefoon: 020 570 5200
Tickets bestellen: www.vangoghmuseum.nl 

 

Tip 2) Rijksmusem te Amsterdam / Modern Japans Lak
* van 1 juli 2022 - 4 september 2022

De kunst van het detail...
Maak deze zomer kennis met de spectaculaire details en schoonheid van de Japanse lakkunst.
Lak is een fascinerende kunstvorm die je typisch Japans kunt noemen.
In een proeces dat jaren duurt, wordt met ongelooflijke aandacht in tientallen laagjes voorstellingen gemaakt. Lakkunst laat een gedroomde wereld zien, geïnspireerd op de natuur of Japanse klassieke literatuur.

Met een geschiedenis van duizenden jaar is lakkunst diep in de Japanse cultuur verankerd. De kunstvorm gaat een belangrijke ontwikkeling door als het in het begin van de 20ste eeuw op zoek gaat naar een nieuwe beeldtaal. Dat moment is precies waar de tentoonstelling begint.

Bij de tentoonstelling verschijnt de Engelstalige catalogus 'Breaking out of Tradition: Japanese Lacquer 1890-1950' bij Hirmer Verlag, geschreven door Jan Dees.
Daarnaast heeft Jan Dees het Nederlandstalige boek 'De Gedroomde Wereld over de beginselen van de Japanse lakkunst' geschreven, waarin hij de ontwerpen en technieken van een dertigtal werken in detail bespreekt. Het boek biedt tegelijkertijd een fascinerende inkijk in de vele thema’s uit de Japanse literatuur en cultuur, die de lakdozen sieren.

Adres van het Rijskmuseum: Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam 
Openingenstijden: elke dag van 9.00 - 17.00 uur
Toegangskaart boeken: www.rijksmuseum.nl 

 

Tip 3) Dordrechts Museum/ Wanderlust
* van 19 juni 2022 t/m 8 januari 2023

Nederlandse kunstenaars op reis..
De lust om te reizen, de lust om te dwalen en de lust om te ontdekken: Wanderlust. In de 19de eeuw reisden Nederlandse kunstenaars de wereld over met dit doel.
In deze tentoonstelling kun jij met Nederlandse kunstenaars meereizen, ontdekken en herkennen. Dwaal jij mee?

De negentiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst is geliefd vanwege de prachtige verbeelding van ons land. Minder bekend is dat veel schilders graag het buitenland opzochten, en er veel meer gereisd werd dan gedacht.
Deze tentoonstelling volgt Nederlandse kunstenaars op hun pad: een eeuw lang verkenning van de wereld buiten onze landsgrenzen. Deze tentoonstelling toont meer dan 100 werken van beroemde kunstenaar zoals Abraham Teerlink, Antoine Sminck Pitloo en Jozef August Knip, maar ook vergeten kunstenaars als Raden Saleh, Elisabeth Koning en Betzy Berg krijgen een bijzondere plek.

Daarnaast is er een tentoonstelling te zien van Richard van den Dool (Sliedrecht 1949).
* van 5 juni 2022 t/m 13 november 2022

Deze expositie wordt voor veel bezoekers een eerste kennismaking met zijn werk. Want al schildert Van den Dool al sinds het begin van de jaren zeventig, exposeren deed hij lange tijd niet of nauwelijks. Zijn schilderijen laten zich het best omschrijven als landschappen die niet bestaan. Luchtspiegelingen op het grensvlak van realiteit en verbeelding. Richard van den Dool werkt lang aan zijn schilderijen, maanden, soms jaren. Steeds weer verandert hij iets, tot het goed is.

De thematiek, of beter gezegd de aanleiding om te schilderen is bij hem altijd dezelfde, de natuur verveelt hem nooit. Motieven voor schilderijen vindt hij dicht bij huis: bij de rivier, die voor zijn huis stroomt, of in de tuin, waar hij elke dag een paar keer doorheen loopt van en naar zijn atelier. In de tentoonstelling nemen op de tuin geïnspireerde schilderijen een belangrijke plaats in. Soms zijn stammen, takken of bladeren te herkennen, soms zie je louter kleur, in kleine beweeglijke vlekjes en streepjes op het doek gezet, laag over laag, waardoor een sterke dieptewerking ontstaat.

Dordrechts Museum: Museumstraat 40 , 3311XP Dordrecht
Openingstijden: dagelijks van 10.00-17.00 uur
Telefoon: 078 770 8708
Tickets online te bestellen: www.dordrechtsmuseum.nl

 

 Tip 4) Cobra Museum voor moderne kunst te Amstelveen/ Cobra en Noord-Afrika
 * vanaf 12 maart 2022 t/m 20 november 2022

De tentoonstelling ‘Cobra en Noord-Afrika’ toont werk uit de museumcollectie van de kunstenaars uit de Cobra-beweging die via reizen of op andere manieren in contact komen met de kunst en, cultuur en bevolking van Noord-Afrikaanse landen als Marokko, Algerije en Tunesië.

 De indrukken die de kunstenaars via hun reizen opdoen, verwerken zij in hun schilderijen, sculpturen en geschreven werken. Waar de een de indrukken van het landschap probeert te vangen op het doek, helpt het zijn in een omgeving en cultuur anders dan de West-Europese de ander om zijn ideeën en filosofie over kunst verder te vormen. De werken in de tentoonstelling zijn afkomstig uit de collectie van het Cobra Museum.

Cobra Museum voor moderne kunst: Sandbergplein 1, 1181 ZX Amstelveen
+31 (0)20 5475050
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Tip 5)  Japans Museum SieBoldHuis/ Shin hanga
* Van 17 juni 2022 tot 11 september 2022

Het Japanmuseum SieboldHuis toont de nieuwe prenten van Japan in ‘Shin hanga’. Deze tentoonstelling geeft een groot overzicht van de 20ste-eeuwse prentkunst met topstukken uit privécollecties. Shin hanga (nieuwe prenten) kan worden gezien als de 'herontdekking' van de traditionele prentkunst, maar dan met een nieuwe vormentaal. De ruim honderddertig werken worden gekenmerkt door grote technische perfectie en uitzonderlijke kwaliteit.

Houtblokprenten worden al sinds de 17e eeuw in Japan gemaakt. De esthetisch en kwalitatief buitengewone prenten in deze tentoonstelling zijn het resultaat van de succesvolle samenwerking tussen de kunstenaar, uitgever, bloksnijder en drukker. De shin hanga-kunstenaars en uitgevers waren zich bewust van het rijke verleden van de Japanse prentkunst. Zij ontwikkelden de prent tot een luxe kunstwerk, met respect voor de traditie.
De belangrijkste shin hanga-kunstenaars zoals Kawase Hasui, Takahashi Shotei, Torii Kotondo, Hashiguchi Goyō, Itō Shinsui en Ohara Koson zijn in deze tentoonstelling vertegenwoordigd.

Bij deze tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus, geschreven door Chris Uhlenbeck, Jim Dwinger en Philo Ouweleen. Deze catalogus is te koop in de museumwinkel.

Open: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur.
Adres SieBoldHuis: Rapenburg 19, Leiden Centrum.
Toeganskaarten: o.a. online te bestellen (www.sieboldhuis.org)
Telefoon: 071 512 5539

Tip 6) Frans Halsmuseum/ Anna Bella Geiger. Braziliaans kunstpionier
*  1april 2021 t/m 21 augustus 2022

Dit is de eerste solotentoonstelling van kunstenaar Anna Bella Geiger in Nederland: een van de belangrijkste hedendaagse Braziliaanse kunstenaars.

In deze tentoonstelling maak je kennis met de Braziliaanse kunstpionier Anna Bella Geiger (Rio de Janeiro, 1933).
Anna Bella Geiger maakte al vroeg abstract werk en was een pionier in de videokunst. Zelfs onder de moeilijke omstandigheden tijdens de dictatuur in haar land bleef ze kunst maken. Tot op de dag van vandaag is ze actief als kunstenaar en creëert ze etsen, gravures, sculpturen en collages.

Aan de hand van vier thema’s ontdek je hoe zij het lichaam, haar relatie met kunst, haar thuisland Brazilië en de wereld als geheel ziet. Haar leven en werk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en de vragen die ze in haar werk oproept zijn actueler dan ooit.
Anna Bella Geiger. Braziliaans Kunstpionier daagt je uit om anders te kijken naar thema’s zoals kolonialisme en emancipatie. Door de ogen van Anna Bella Geiger maak je kennis met een andere en veranderende blik op de wereld.

Frans Halsmuseum: HAL: Grote Markt 16, 2011 RD Haarlem
Openingstijden:
dinsdag – zaterdag van 11 – 17 uur
zon- en feestdagen* 12 – 17 uur
Tijdelijk t/m 28 augustus 2022: elke zondag geopend va. 11 uur

Daarnaast is er in het Frans Halsmuseum een tentoonstelling te zien van:
Frans Hals/ Alle Schuttersstukken
*
van 19 september 2020 t/m 31 december 2022

Een schuttersstuk is een groepsportret van een groep gewapende burgers, die als een 17e eeuwse buurtwacht de orde handhaafde en zo nodig de stad tegen aanvallers verdedigde. 
Frans Hals schilderde er tussen 1616 en 1639 maar liefst zes. Je kan hem dé meester van de schuttersstukken noemen.

Nu te zien dankzij een bijzondere bruikleen van het Rijskmuseum: "Schutters van wijk XI onder leiding van kapitein Reynier Reael", beter bekend als "De Magere Compagnie". Deze is toegevoegd aan de zaal met alle schuttersstukken in het Frans Halsmuseum.

Frans Halsmuseum: HOF: Groot Heiligland 62, 2011 ES Haarlem
Openingstijden:
dinsdag – zaterdag van 11 – 17 uur
zon- en feestdagen* 12 – 17 uur
Tijdelijk t/m 28 augustus 2022: elke zondag geopend va. 11 uur

Telefoon: 023 511 5775
Tickets online bestellen: www.franshalsmuseum.nl/event/thuis-bij-jordaens

Tip 7) Museum Krona/ Dalí. Bijbel, surrealisme, games 
* 4 juni 2022 t/m 23 oktober 2022

Deze zomer toont Museum Krona een onbekende kant van Salavdor Dalí. Voor het eerst in Nederland wordt de complete serie met 105 voorstellingen uit de Bijbel- bestaande uit de door Dalí met de hand gesigneerde proefdrukken- geëxposeerd.
Museum Krone verbindt het grafisch meesterwerk met de digitale gamewereld, met animaties en NFT's (Een NFT is een Non-Fungible Token: een niet- inwisselbaar, onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat. Dit certificaat kun je digitaal creëren en koppelen aan een digitaal object (zoals een afbeelding) en dat registreer je vervolgens in een blockchain (een openbare database)).

Dalí is de meest beroemde exponent van het surrealisme. Zijn ongeëvenaarde veelzijdigheid komt ook in zijn grafiek naar voren. 
Tussen 1963-1965 illustreerde hij de Bijbel, een van zijn meesterwerken, ongekend van virtuositeit en orginaliteit, van kleur en expressiviteit.

De werelden van Dalí en de videogames worden in de expositie verbonden door de animatie van Wim Trompert en de schilderijen en NFT's van beeldend kunstenaar Niels Broszat.

Museum Krone: www.museumkrona.nl
A
dres: Veghelsedijk 25 , 5401PB Uden
Telefoon: : 0413 263 431
Open:  maandag gesloten, dinsdag t/m zondag geopend van 11.00 uur - 17.00 uur