Tip 1) Museum De Fundatie/ Zwolle
Kaleidoscope of (H)istories: Kunst uit Oekraïne

* van 14 oktober 2023 -  28 januari 2024

Overzichtstentoonstelling van hedendaagse kunst uit Oekraïne. Het vertelt het verhaal van de culturele identiteit  van Oekraïne.
Er zijn onder meer schilderijen, tekeningen, performances en fotografie te zien.
Doel: de artistieke erfenis van Oekraïne beschermen en gevluchte artiesten de kans geven om hun werk voort te zetten.

Museum de Fundatie in Zwolle
museumdefundatie.nl

Tip 2) Museum No Hero / Delden
Die Überraschung

Geert Steinmeijer, kunstverzamelaar en stichter van Museum No Hero heeft decennialang een fascinatie voor Duitsland.
Hij opende het museum vijf jaar geleden en bezat op dat moment al een belangrijke collectie Duitse neo-expressionistische kunst, voornamelijk uit de jaren 80 van Berlijnse kunstenaars.
De werken die hij nu toont in Die Überraschung heeft hij recent aan zijn collectie toegevoegd. Daarnaast is er altijd een keuze te zien van andere onderdelen van de No Hero collectie, zoals nu met werken van kunstenaars van de Haagse School, Cobra en een unieke verzameling Vietnamese kunst.

Museum No Hero
Hengelosestraat 2/4
7491 BR Delden
Tel.: 074 202 00 10
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden: woensdag t/m zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur

Tip 3) Zeeuws Museum
De omgekeerde wereld van Adriaen van de Venne

* van 30 september 2023 - 21april 2024

De omgekeerde wereld van Adriaen van de Venne is een grote overzichtstentoonstelling over de gelijknamige 17e-eeuwse kunstenaar. Hoewel zijn naam bij het grote publiek (nog) relatief onbekend is, kan hij worden gezien als een van de meest originele en veelzijdige kunstenaars van de Nederlandse 17e eeuw. Dit is de eerste keer dat een groot overzicht van zijn werk wordt getoond. 

 Van de Venne is een waar multitalent: hij schildert, dicht en ontwerpt prenten en boekillustraties. In zijn beeldende en literaire werk laat hij zich zien als een creatief, origineel en vooral ook humoristisch mens. Met zijn voorstellingen benadrukt hij graag hoe het niet hoort. Zijn carrière als kunstenaar begint rond 1614 in Middelburg, hij werkt er ruim 10 jaar.

In de tentoonstelling is de schoonheid en veelzijdigheid van het werk van Adriaen van de Venne te zien maar inhoudelijk is het ook (weer) relevant. Hij leefde en werkte namelijk in een tijd die, net als de onze, grote maatschappelijke veranderingen en onrust doormaakte.

Zeeuws Museum
Abdij (Plein)
4331 BK Middelburg

Contact Algemeen
+31 (0) 118 653000
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tip 4) Stedelijk Museum Schiedam
De Nederlandse jaren 1965 - 1970
Yayoi Kusama

* van 23 september 2023 t/m 25 februari 2024

Deze tentoonstelling is gewijd aan de Nederlandse jaren van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama. Te zien zijn de werken die ze maakte tijdens verschillende periodes waarin ze in Nederland woonde en werkte, aangevuld met de vele foto’s die in Nederland van Kusama zijn gemaakt.

Het is zeer uitzonderlijk dat het onbekende en zeer kwetsbare werk uit de vroege jaren van Kusama nu samen te zien is. Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970 schetst een verrassend nieuw beeld van een zelfbewuste jonge Kusama, die in het Nederland van provo, happenings en jeugdcultuur de basis legt voor haar wereldveroverende artistieke oeuvre.

Yayoi Kusama (Matsumoto, 1929) is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de beroemdste en meest getoonde internationale sterren uit de kunstwereld. Ze was belangrijk voor verschillende beeldbepalende stromingen in de naoorlogse kunst: ZERO, Pop Art en performance kunst. Haar leven lang moest ze haar ruimte opeisen in het door mannen gedomineerde modernistische kunstbestel van zowel Japan, Amerika als Europa. In recente tentoonstellingen ligt de nadruk vaak op de spectaculaire installaties van de laatste jaren. Ook veel aandacht krijgt ze met de samenwerking met grote modemerken. In Schiedam krijgt juist haar rol als pionier en cultheldin in de jaren zestig ruim baan.

Stedelijk Mu8seum Schiedam
Hoogstraat 112
3111 HL Schiedam

Contact
+31 (0)10 246 3666
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 Tip 5) Museum Prinsenhof / Delft
Lothar Wolleh ziet Jan Schoonhoven
Meesters in ritme en licht

* Van 6 juli 2023 - 7 januari 2024

De tentoonstelling Lothar Wolleh ziet Jan Schoonhoven. Meesters in ritme en licht in Museum Prinsenhof Delft vertelt het verhaal van een buitengewone vriendschap tussen de Delftse beeldend kunstenaar Jan Schoonhoven en de Düsseldorfse fotograaf Lothar Wolleh. Nog niet eerder werden deze twee grootheden uit de jaren zestig samen getoond. Wollehs liefde voor het fotografische experiment maakt hem tot een pionier van de naoorlogse fotografie. De tentoonstelling brengt reliëfs en tekeningen van Jan Schoonhoven samen met Lothar Wollehs fotografie. Tegen de achtergrond van hun gedeelde fascinatie voor de werking van ritme en licht, biedt de tentoonstelling een nieuw perspectief op het leven en werk van Jan Schoonhoven.

Over Jan Schoonhoven: 
Jan Schoonhoven (Delft 1914-1994) geldt als dé Delftse meester van de twintigste eeuw. Met zijn unieke beeldtaal heeft hij generaties kunstenaars beïnvloed en Delft in het buitenland op de kaart gezet. Als lid van de Nul-groep (gelieerd aan de internationale ZERO-beweging) behoort hij in de jaren zestig tot de Europese avant-garde en wordt hij al bij leven internationaal geroemd en geprezen. Vanaf het eind van de jaren vijftig ontwikkelt hij met zijn monochroom-witte reliëfs van papier en karton een volstrekt eigen beeldtaal. Schoonhoven ‘speelt’ met licht, net als die andere beroemde Delftse kunstenaar, de schilder, Johannes Vermeer (1632-1675). Schoonhoven was vergroeid met zijn geboorteplaats; elementen uit het alledaagse Delftse straatbeeld keren dan ook vaak terug in zijn abstracte werken.

Museum Prinsenhof
Museum Prinsenhof Delft is een museum in de Nederlandse stad Delft. Het is gevestigd in het voormalige Sint-Agathaklooster dat behoort tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg uit 1990. 
Adres: Sint Agathaplein 1, 2611 HR Delft

Telefoon: 015 260 2358

Tip 6) Frans Halsmuseum/ Haarlem
Blik op Haarlem

Ruisdael/ Berckheyde/ Van Goyen

* van 22 september 2023 t/m 7 januari 2024

Haarlem is al eeuwenlang een geliefd onderwerp voor schilders. De vergezichten met de Bavokerk aan de horizon waren in de 17de eeuw zó populair dat ze zelfs een eigen naam kregen: Haarlempjes. Deze Haarlempjes en andere bijzondere stadsgezichten zijn nu te zien in de eerste tentoonstelling ooit gewijd aan het 17de-eeuwse Haarlemse stadsgezicht.

Met Blik op Haarlem verklaart het Frans Halsmuseum openlijk de liefde aan Haarlem en het omringende landschap, gezien door de ogen van toonaangevende schilders als Jacob van Ruisdael, Jan van Goyen, Gerrit Berckheyde en vele anderen.

Tegelijkertijd met de tentoonstelling in het Frans Hals Museum is in ABC Architectuurcentrum de tentoonstelling Blik op Haarlem –  zand – water – vest – stad te zien, over de stedelijke ontwikkeling van Haarlem. Daarbij vormen de schilderijen van de 17de-eeuwse schilders uit de tentoonstelling in het Frans Hals Museum steeds het uitgangspunt. Meer informatie architectuurhaarlem.nl

Frans Halsmuseum
Bezoekadressen:

 HOF : Groot Heiligland 62
2011 ES Haarlem
Nederland

Direct contact:  
Telefoon: 023-5115775
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tip 7) Japanmuseum Sieboldhuis
Japan op de gevoelige plaat

19- eeuwse foto's uit de Kurokawa Collectie

* van 22 september 2023 - 3 maart 2024

De tentoonstelling biedt een unieke inkijk in het Japan van de late 19e eeuw. De collectie is nooit eerder getoond en behoort tot de belangrijkste en omvangrijkste privécollecties van Meiji-fotografie in de wereld. De 155 foto’s, afkomstig uit zowel Japanse als buitenlandse studio’s tonen een buitengewone kunstzinnigheid en zijn van belangrijke historische waarde.

De foto’s van mooi aangeklede geisha’s, samoerai-krijgers, worstelaars en andere flamboyante figuren uit het dagelijks leven, prachtige tuinen, bruisende stadsgezichten en theatervoorstellingen geven een waarheidsgetrouw beeld van de Japanse samenleving in een tijd waarin Japan zich openstelde voor westerse ideeën. ‘Japan op de gevoelige plaat’ toont de bezoeker een unieke blik op een scharniermoment in de Japanse cultuurgeschiedenis en de geschiedenis van de fotografie.

Daarnaast:
Japanmuseum SieboldHuis herbergt het mooiste uit Japan achter een Nederlandse historische gevel. Het museum is vernoemd naar Philipp Franz von Siebold (1796-1866), die dit huis van 1832 tot 1845 bewoonde. Het SieboldHuis biedt het mooiste uit het oude en nieuwe Japan in een Hollands huis met historische allure: prenten, lakwerk en keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alles is tussen 1823 en 1829 in Japan verzameld door de arts Philipp Franz von Siebold. Deze voorwerpen komen uit de collecties van Naturalis Biodiversity Center, Nationaal Museum van Wereldculturen en de Universiteit Leiden. Met de gratis audio-tour ontdekt u de topstukken uit de Siebold-collectie.

Japanmuseum SieboldHuis
Rapenburg 19
2311 GE Leiden

Telefoon: 071-5125539
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag: 10.00 - 17.00 uur.
Gesloten op: elke maandag, 1 januari, Koningsdag, 3 oktober, 25 december.

  • Jeugd t/m 12 jaar en van 13 t/m 17 jaar gratis entree