Tip 1) Van Gogh Museum / Golden Boy
*  t/m 29 mei 2023

Gustav Klimt (1862-1918) is wereldbereoemd om zijn decoratieve, sensuele schilderijen die schitteren door zijn gebruik van bladgoud.
Drie Nederlandse kunstenaars hebben hem sterk beïnvloed in zijn artistieke ontwikkeling. Dit zijn Lourens Alma Tadema, Vincent van Gogh en vooral Jan Toorop.
Naast Nederlandse kunstenaars werd Klimt ook gïnspireerd door werk van James Abbot McNeill Whistler, Auguste Rodin, Claude Monet, George Minne en Henri Matisse.

Niet minder dan 24 schilderijen en 12 tekeningen van Gustav Klimt zijn naar Amsterdam gekomen, waaronder unieke bruiklenen van het Weense museum Belvedere,
maar ook veel werk uit particulier bezit, dat zelden of nooit in het openbaar te zien is.

Het is een klassiek historische expositie, waarin Klimt zich laat zien als een leidende figuur van het modernisme in Wenen rond 1900.

Tijdslot reserveren is verplicht.
Van Gogh Museum: Museumplein 6, 1071 DJ Amsterdam
Openingenstijden:  maandag t/m zondag van 09:00 - 18:00 uur. 
Telefoon: 020 570 5200
Tickets bestellen: www.vangoghmuseum.nl 

 

Tip 2) Singer Laren / De Nieuwe Vrouw
* van 13 september 2022 tot 8 januari 2023

Toorop, Dumas, Loeber, Sluijters, Besnvö, Israels, Berg en vele anderen..

Veranderende posities van vrouwen in spraakmakende kunst.

De Nieuwe Vrouw vertelt het verhaal van veranderende maatschappelijke posities van vrouwen, gereflecteerd in de Nederlandse kunst vanaf eind 19de eeuw. 

In de schijnwerpers staan vrouwen die de barricade op gaan, nieuwe werkvelden betreden, meesterwerken scheppen, collecties aanleggen, met korte (of lange) cooupe flaneren of op de fiets springen.

Vrouwen die - keer op keer- tornen aan de ideeën van wat typisch "vrouwelijk"of "mannelijk"is, die met conventies breken en grenzen verleggen.
Centraal staat de beeldvorming van de vrouw, tegen de achtergrond van de voortschrijdende emancipatie. Het zwaartepunt ligt op de periode 1880 - 1950, aangevuld met hedendaagse kunst de uitnodigt tot reflectie op het heden.

Plan uw bezoek:
Adres van het Singer Laren, Oude Drift 1, 1251 BS Laren
Openingenstijden:  Dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.30 uur 
Telefoon: +31 (0)35 5393939
Toegangskaart boeken: tickets.singerlaren.nl

 

Tip 3) Dordrechts Museum/ Wanderlust
* van 19 juni 2022 t/m 8 januari 2023

Nederlandse kunstenaars op reis..
De lust om te reizen, de lust om te dwalen en de lust om te ontdekken: Wanderlust. In de 19de eeuw reisden Nederlandse kunstenaars de wereld over met dit doel.
In deze tentoonstelling kun jij met Nederlandse kunstenaars meereizen, ontdekken en herkennen. Dwaal jij mee?

De negentiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst is geliefd vanwege de prachtige verbeelding van ons land. Minder bekend is dat veel schilders graag het buitenland opzochten, en er veel meer gereisd werd dan gedacht.
Deze tentoonstelling volgt Nederlandse kunstenaars op hun pad: een eeuw lang verkenning van de wereld buiten onze landsgrenzen. Deze tentoonstelling toont meer dan 100 werken van beroemde kunstenaar zoals Abraham Teerlink, Antoine Sminck Pitloo en Jozef August Knip, maar ook vergeten kunstenaars als Raden Saleh, Elisabeth Koning en Betzy Berg krijgen een bijzondere plek.

Dordrechts Museum: Museumstraat 40 , 3311XP Dordrecht
Openingstijden: dagelijks van 10.00-17.00 uur
Telefoon: 078 770 8708
Tickets online te bestellen: www.dordrechtsmuseum.nl

 

 Tip 4) More  & meer/ Realisme van 1900 tot nu
 * vanaf 16 oktober 2022 - 5 maart 2023

Museum More, museum voor modern realisme, presenteert een totaal nieuwe opstelling van de eigen collectie, met kunstwerken die nog nooit eerder te zien zijn geweest. waaronder recente aanwinsten aangevuld met 30 bruiklenen van moderne kunstenaars. 

De tentoonstelling ‘Cobra en Noord-Afrika’ toont werk uit de museumcollectie van de kunstenaars uit de Cobra-beweging die via reizen of op andere manieren in contact komen met de kunst en, cultuur en bevolking van Noord-Afrikaanse landen als Marokko, Algerije en Tunesië.

 De indrukken die de kunstenaars via hun reizen opdoen, verwerken zij in hun schilderijen, sculpturen en geschreven werken. Waar de een de indrukken van het landschap probeert te vangen op het doek, helpt het zijn in een omgeving en cultuur anders dan de West-Europese de ander om zijn ideeën en filosofie over kunst verder te vormen. De werken in de tentoonstelling zijn afkomstig uit de collectie van het Cobra Museum.

Museum More: Hoofdstraat 28, 7213CW Gorssel
Openingstijden: dinsdag t/m zondag, van 10.00 - 17.00 uur
Telefoon: +31 575 760 300
Website: www.museummore.nl

 Wordt verwacht:
Tip 5)  Museum Het Schip/ Indonesië en de Amsterdamse School
* Vanaf 1 december 2022 - 27 augustus 2023

De Amsterdamse School staat bekend om expressieve en fantasievolle stijl. Dat deze vormentaal schatplichtig is aan de cultuuruitingen uit INdonesië is minder bekend.
Met film- en fotomateriaal, tekeningen, prenten en toegepaste kunst laat de tentoonstelling in Amsterdam zien hoe de Nederlandse architectuurbeweging werd beïnvloed door de vormen, kleuren en materialen uit Nederlands-Indië en hoe deze werden verwerkt tot meubels, metselverbanden en kunstvoorwerpen.

Open: dinsdag t/m zondag, van 11.00 t/m 17.00 uur
Adres Oostzaanstraat 45, 1013WG, Amsterdam
Toeganskaarten: o.a. online te bestellen:
Website: www.hetschip.nl
email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 020 68 68 595

Tip 6) Frans Halsmuseum/ Alle Schuttersstukken
*
van 19 september 2020 t/m 31 december 2022

Een schuttersstuk is een groepsportret van een groep gewapende burgers, die als een 17e eeuwse buurtwacht de orde handhaafde en zo nodig de stad tegen aanvallers verdedigde. 
Frans Hals schilderde er tussen 1616 en 1639 maar liefst zes. Je kan hem dé meester van de schuttersstukken noemen.

Nu te zien dankzij een bijzondere bruikleen van het Rijskmuseum: "Schutters van wijk XI onder leiding van kapitein Reynier Reael", beter bekend als "De Magere Compagnie". Deze is toegevoegd aan de zaal met alle schuttersstukken in het Frans Halsmuseum.

Frans Halsmuseum: HOF: Groot Heiligland 62, 2011 ES Haarlem
Openingstijden:
dinsdag – zaterdag van 11 – 17 uur
zon- en feestdagen* 12 – 17 uur
Telefoon: 023 511 5775
Tickets online bestellen: www.franshalsmuseum.nl

Tip 7) Teylers Museum/ Hockney's Eye
*
van 23 september 2022 t/m 29 januari 2023

De landschappen, video's en iPad-tekeningen van David Hockney leren de toeschouwer langer, beter en met verbazing te kijken..

Hockney's geweldige portretgalerij van suppoosten is nu te zien. Een van de hoogtepunten van deze expositie van Hockney's Eye, is gemaakt met behulp van een camera lucida. Met behulp van dit optisch instrument, gepatenteerd in 1806, kan de werkelijkheid tamelijk gemakkelijk, bijna fotorealistisch op doek of papier worden over- of nagetekend. Het blikveld is maar klein, waardoor soms opnieuw moet worden "gefocust" - vandaar die machtig grote suppoostenhanden..

Hockney heeft zichzelf als kunstenaar telkens vernieuwd en hij probeert met alle middelen die hij ter beschikking heeft, de menselijke blik te vertalen naar het platte vlak. Naast geschilderde (zelf)portretten en landschappen in bijzondere vormen en formaten is er op deze expositie dus ook werk te zien dat heel andere technieken benut, zoals de videao-installatie Woldgate Woods, Winter (2018) en iPad-tekeningen.

Teylers Musem: Spaarne 16, 2011CH Haarlem
Openingstijden: sluit om 17.00 uur
Telefoon: 023 526 0960

 

Tip 8) Japanmuseum SiebolsHuis/ Wabi-sabi
* van 23 september t/m 15 janauri 2023 

Het Japanmuseum SieboldHuis toont "wabi-sabi".
Voor het eerst in Europa wordt er een tentoonstelling gewijd aan dit esthetische concept in fotografie en keramiek.

Ruim honderd werken van zeventien nationale en internationale kunstenaars maken dit Japanse begrip inzichtelijk. De acceptatie en waardering van vergankelijkheid en imperfectie staan hierbij centraal en komen terug in alle Japanse kunstvormen, zoals bij de theeceremonie, in poëzie en in de prentkunst. De kunstenaars die deel uitmaken van de tentoonstelling zijn allen op hun eigen wijze beïnvloed door wabi-sabi. Dat is bijvoorbeeld te zien in een foto van smeltende sneeuw, gedrukt op handgeschept papier, of bij een simpele asymmetrische theekom met een barst in het glazuur.

Adres: Rapenburg 19, 2311GE Leiden
Openingstijden Dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur 
Telefoon: 071 512 5539
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.