TIP 1) More, museum voor modern realisme / Nové Realismy
* van 6 februari 2022 t/m 8 mei 2022

Museum MORE toont als eerste ter wereld een groot overzicht van de figuratieve kunst uit het Tsjecho-Slowakije van 1918 tot 1945. Een selectie met meer dan 70 werken van ruim 45 kunstenaars biedt een verrassende blik op het nieuwe realisme zoals dat tot bloei kwam in een turbulente regio, vol verschillende culturele bevolkingsgroepen en verschuivende politieke krachten.

* van 23 januari 2022 t/m 6 juni 2022

In museum More is er ook een tentoonstelling te zien van Arjan van Helmond, die als geen ander de emotionele lading van het alledaagse voelbaar weet te maken. Hij verkent en vereeuwigt dingen en plekken op technisch virtuoze wijze in gouache en acrylverf op papier of doek. Een plastic tuinstoel, een stuk tapijt, een onopgemaakt bed..of op een blinde muur liggen tal van sluimerende sentimenten  besloten en fragmenten van herinneringen. Zijn het die van de kunstenaar of van de kijker?

Museum More is te vinden: Hoofdstraat 28, 7213 CW Gorssel. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 uur t/m 17.00 uur
Tickets online te bestellen: museummore.nl

 

TIP 2) Dordrechts Museum/ In het licht van CUYP
*
verlengd: t/m 8 mei 2022

Idyllische landschappen met ruiters en koeien in nevelachtig zonlicht. De langverwachte tentoonstelling over Dordrechts beroemdste schilder Aelbert Cuyp is nu te zien: 'In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough – Constable – Turner'.
Deze tentoonstelling belicht de impact van Aelbert Cuyp op de Britse landschapschilderkunst. Het museum toont niet alleen bijna 30 van Cuyps belangrijkste schilderijen, uit onder andere Engeland en Amerika, maar In het licht van Cuyp zal voor het eerst ook uitgebreid werk laten zien van Britse schilders die zich door Cuyp lieten inspireren. Met meer dan 30 werken van beroemde kunstenaars zoals Thomas Gainsborough, John Constable, J.M.W. Turner en anderen.

Dordrechts Museum: Museumstraat 40 , 3311XP Dordrecht
Openingstijden: dagelijks van 10.00-17.00 uur
Telefoon: 078 770 8708
Tickets online te bestellen: www.dordrechtsmuseum.nl

 

 TIP 3) Cobra Museum voor Moderne Kunst/ Tentoonstelling Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst toont voor het eerst in Nederland een bijzondere privécollectie met topkunst uit Mexico. Naast schilderijen van Frida Kahlo (Mexico, 1907-1954) en andere Mexicaanse modernisten, is ook een selectie tekeningen en foto's te zien. 

Cobra Museum: Sandbergplein 1, 1181ZX Amstelveen / telefoon: 020-5475050/
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

 TIP 4) Mauritshuis/ In volle bloei

* van 10 februari 2022 t/m 6 juni 2022

De 200 ste verjaardag van het Mauritshuis wordt gevierd met een bloemetje..
In de zeventiende eeuw bloeide het bloemstilleven volledig op.: van "onmogelijke"fantasieboeketten tot rijkelijk versierde spektakelstukken.
Allemaal even adembenemend, een feest van kleur, met kleine kriebelbeestjes en grotendeels gemaakt door vrouwelijke kunstenaars.
Dat wordt anders in de jaren dertig van dezelfde eeuw, als de tulp populair wordt en de boeketten steeds realistischer worden...

Heb je een bloemennaam (bijvoorbeeld: Roos, Zahra, Anthony, Madelief, Senna, Leila, Jared, Amar) dan mag je gratis naar het Mauritshuis!

Daarnaast vindt je in het Mauritshuis ook het schilderij "Meisje met de parel"van Vermeer.

Mauritshuis:  PLein 29, 2511 CS Den Haag
Openingstijden:
maandag 13.00 - 18.00 uur
dinsdag - zondag: van  10.00-18.00 uur

Telefoonnummer: 070-302 3456
Tickets online bestellen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

  Tip 5) Cobra Museum voor moderne kunst te Amstelveen/ Cobra en Noord-Afrika
 * vanaf 12 maart 2022 t/m 20 november 2022

De tentoonstelling ‘Cobra en Noord-Afrika’ toont werk uit de museumcollectie van de kunstenaars uit de Cobra-beweging die via reizen of op andere manieren in contact komen met de kunst en, cultuur en bevolking van Noord-Afrikaanse landen als Marokko, Algerije en Tunesië.

 De indrukken die de kunstenaars via hun reizen opdoen, verwerken zij in hun schilderijen, sculpturen en geschreven werken. Waar de een de indrukken van het landschap probeert te vangen op het doek, helpt het zijn in een omgeving en cultuur anders dan de West-Europese de ander om zijn ideeën en filosofie over kunst verder te vormen. De werken in de tentoonstelling zijn afkomstig uit de collectie van het Cobra Museum.

Cobra Museum voor moderne kunst: Sandbergplein 1, 1181 ZX Amstelveen
+31 (0)20 5475050
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 Tip 6)  In de Fundatie te Zwolle/  Reproductie verplicht - Rob Scholte 
* Vanaf: 18 Dec 2021 tot en met: 26 juni 2022 

Rob Scholte (Amsterdam, 1958) is de koning van het copyright. Afbeeldingen uit kunst en reclame, maar ook uit het alledaagse leven, vormen het uitgangspunt voor zijn schilderijen. Zonder zich te schamen gebruikt hij bestaande beelden, die hij zich toe-eigent door adequate toevoegingen, aanpassingen en contextverschuivingen. Hij legt onverwachte verbanden en goochelt met de betekenis. Originaliteit en eigendomsrechten zijn voor Rob Scholte, zo lijkt het, van geen enkel belang. Reproductie in alle vormen kenmerkt zijn kunst en juist deze reproducties zorgen ervoor, dat zijn werk een groot publiek bereikt. “Het meest gereproduceerde kunstwerk is daarom het belangrijkste”, zei hij ooit. Museum de Fundatie laat een omvangrijk overzicht zien van zijn schilderijen.

Rob Scholte is de onmisbare exponent van de roerige jaren '80 van de vorige eeuw. Zijn schilderijen dragen bij aan de nieuwe herwaardering van figuratieve schilderkunst na het modernisme, alhoewel dat bij Rob Scholte abstractie overigens helemaal niet uit sluit. Zijn kunst is even idealistisch als commercieel, even alternatief kritisch als gelikt kitschy, ironisch en bloedserieus, en vooral steeds, als een rode draad, paradoxaal. Rob Scholte is onweerlegbaar de meest besproken levende Nederlandse kunstenaar, behorende tot de internationale postmodernistische stroming. Historische thema's, literaire verwijzingen, het gebruik van ironie, het spel van waarheid en leugen, stijlloosheid, evenals het gebruik van citaten uit ‘hoge’ en ‘lage’ cultuur die met elkaar botsen, zijn kenmerkend voor de geest van de 21e eeuw. Als geen ander markeert Scholte de overgang van modern naar postmodern. De thematiek van zijn oeuvre is het verschil tussen unplugged en connected. Zijn schilderkunst lijkt ouderwets ten opzichte van een computer, maar floreert online wonderlijk goed. (lees meer informatie op de website van De Fundatie)

  • Museum De Fundatie, Blijmarkt 20, 8011 NE Zwolle.
  • Telefoon: 0572-388188
  • website: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Tip 7)  Japans Museum SieBoldHuis/ Sosaku hanga
* Van 26 januari 2022 tot 29 mei 2022

Het SieboldHuis biedt het mooiste uit het oude en nieuwe Japan in een Hollands huis met historische allure: prenten, lakwerk en keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alles is tussen 1823 en 1829 in Japan verzameld door de arts Philipp Franz von Siebold.
Creatieve prentkunst uit Japan van Sosaka hanga.

Open: dinsdag t/m zondag.  Adres SieBoldHuis: Rapenburg 19, Leiden Centrum.
Toeganskaarten online bestellen (met tijdslot; toegang met coronatoegansbewijs).

Tip 8) Frans Halsmuseum/ Goddelijke oksels
* 15 oktober 2021 t/m 8 mei 2022

Frans Halsmuseum exposeert werk van de Vlaamse barokschilder Jacob Jordaens.
Voetzolen, billen en oksels van de goeden op een serie plafondstukken zijn goed te bewonderen via een speciale spiegelvloer.
De tentoonstelling Thuis bij Jordaens is de eerste monografische tentoonstelling van de zeventiende-eeuwse Antwerpse meester Jacob Jordaens in Nederland.


Ontdek meer over Jordaens en laat je verrassen door de verhalen achter zijn vernuftige en soms geestige schilderijen. De hedendaagse reconstructie van Jordaens’ pronkkamer met de recent gerestaureerde, originele deur- en plafondstukken, maakt de tentoonstelling tot een unieke ervaring. Behalve op hun oorspronkelijke plek in het huis van Jordaens zijn deze werken nooit eerder samen getoond.
Jordaens maakte tot op hoge leeftijd historiestukken, portretten en genrevoorstellingen. Zijn naaste familie was daarbij vaak een inspiratiebron en zijn woonhuis een showroom..

Frans Halsmuseum: Groot Heiligland 62, 2011 ES Haarlem
Openingstijden:
dinsdag – zaterdag van 11 – 17 uur
zon- en feestdagen* 12 – 17 uur
Tijdelijk t/m 8 mei elke zondag geopend va. 11 uur

Telefoon: 023 511 5775
Tickets online bestellen: www.franshalsmuseum.nl/event/thuis-bij-jordaens

Tip 9) FriesMuseum/à la Campagne
* Van 19 februari t/m 17 juli 2022

"Het franse licht van maris tot monet"

De Franse impressionisten uit Museum Boijmans Van Beuningen zijn in Leeuwarden! Ontdek de invloed van het Franse licht in de 19de-eeuwse schilderkunst, met prachtige landschappen van Franse meesters als Monet en Cézanne maar ook Nederlandse kunstenaars als Maris en Weissenbruch.

Klaprozen, boomgaarden en woeste golven...

Van velden met klaprozen, lieflijke kusten en bloeiende boomgaarden tot woeste golven, lage horizonnen en weides vol koeien. De tentoonstelling met ruim 90 schilderijen en tekeningen laat zien hoe het licht een belangrijke rol speelde in de kunst: de zonnestralen schitteren op het water, het licht valt door de bladeren en de wind danst op het doek.
Je maakt een reis langs de artistieke ontwikkeling van de ‘Franse blik’ op het landschap; van de school van Barbizon tot het (post)impressionisme.

 contact:     Fries Museum
                   Wilhelminaplein 92
                   8911 BS Leeuwarden
                   T: 058 255 55 00
                   E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                                                 

 openingstijden:  dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur.

Tickets te bestellen via de website: www.friesmuseum.nl