MUSEA

Tip 1) Tot en met 1 maart is de tentoonstelling Delicious Paintings van schilder Tjalf Sparnaay te zien. Hij onderscheidt zich met het extreem uitvergroten van de werkelijkheid. In zijn schilderijen kiest hij ervoor om slechts een detail van een veel grootser concept weer te geven. Zo schilderde hij een gebakken ei en een broodje hamburger met fotografische precisie.
Deze werken blijven verwonderen. Museum: Jan van der Togt in Amstelveen.

TIP 2) Museum Prinsenhof in Delft haalt met de tentoontstelling van werken van Pieter de Hooch deze 17de-eeuwse meester uit de schaduw van Johannes Vermeer. Voor het eerst in de geschiedenis zal er een groot overzicht gewijd worden aan deze Delftse schilder. Hij werd bekend om het door hem uitgevonden Hollandse genre van de knusse binnenplaatsjes met zijn perspectiefrijke doorkijkjes. De expositie begint op 11 oktober 2019. In augustus begint de verkoop van kaartjes al. (informatie: www.prinsenhof-delft.nl).

Deze tentoonstelling is te zien tot 16 februari 2020.

Samen met Rembrandt en Frans Hals is Vermeer de bekendste schilder van onze Gouden Eeuw. In de achttiende eeuw was dit echter nog niet zo. Destijds had niemand van Vermeer gehoord. Het werk van De Hoogh gold in die periode als de grote meester van de interieurs. Zijn werk heeft een bijna fotografische scharme met zijn bijzondere uitsnedes.
Pieter van Hoogh werkte vanaf 1652 in Delft. Hier schilderde hij zijn beste werken. De Hoogh en Vermeer waren geobsedeerd door perspectief. Zij lieten zich hierbij beïnvloeden door de  architectuurschilders, bekend van kerkinterieurs, die op vernieuwende wijze met licht en perspectief omgingen. De Hoogh die bescheiden naam maakte met zijn wat donkere interieurs wist stap voor stap een totaal nieuw genre op te bouwen: de binnenplaatsjes. Dit was een enorme innovatie. 

TIP 3) Tell me your story: 100 jaar Afrikaans-Amerikaanse kunst
Een alomvattend beeld van Afrikaanse verhalen in Amerika (onder andere: kunst uit de Harlem Renaissance en de civil Rights-beweging).
Van 8 februari tot en met 17 mei in Kade te Amersfoort. 

TIP 4) De tranen van Eros: Moesman, surrealisme en de seksen
Hoe surrealisten tegen het vrouwelijk naakt en seks aankeken. Macho-schilders zoals Van Moesman, Dali, Magritte en Ernst worden aangevuld met werk van vrouwelijke surrealisten zoals: Leonora Carrington, Leonor Fini, Dorothea Tanning en Unica Zúrn, daarnaast hedendaagse kunstenaars als Sarah Lucas, Gillian Wearing en Viviane Sassen.
Central Museum te Utrecht: van 15 februari tot en met 24 mei.

TIP 5) "In the picture"
In het Van Gogh Museum te Amsterdam is van 21 februari tot en met 24 mei een tentoonstelling te zien over het gegeven: Hoe zien we onszelf?
Er worden 75 kunstenaarsportretten getoond in een tentonsteling over identiteit en imago. Met onder andere: Munch, Charley Toorop, Cézanne en de manier waarop schilders als Fracis Bacon en Julian Schnabel reagewerden op de zelfportretten van Van Gogh.