MUSEA 
Vanwege de nieuwe coronamaatregelen zijn de musea vanaf 19 december 2021 tot en met 14 januari 2022 helaas weer genoodzaakt te sluiten. 

Tip 1) Kunstmuseum Den Haag / Paula Rego
* Vanaf 27 november 2021 t/m 20 maart 2022 is een overzichtstententoonstelling te zien van het werk van Paula Rego.

Paula Rego groeide op in Portugal. Machtsverhoudingen, seksualiteit en mythologie lopen als een rode draad door haar oeuvre. In haar figuratieve werk belicht ze persoonlijke worstelingen, waaronder een jarenlange depressie, maar ook sociaal-maatschappelijke problematiek zoals de minder waardige positie van vrouwen.
Als kind werd ze achtergelaten bij haar grootmoeder in Engeland. In Engeland en daarbuiten groeide ze uit tot een van de sterren van de hedendaagse schilderkunst.

Vanwege de coronamaatregelen kaartjes bestellen via de website kunstmuseum.nl . Toegang met digitale QR-code of print - zie website.
Toegangstijden: zie website.

TIP 2) Brussel/ België Museum Bozar / Dubbeltentoontstelling van David Hockney

* tot en met: 23 januari 2022

David Hockney is een van de meest gevierde nog levende kunstenaars.
Hockney is een kunstenaar die zich voortdurend opnieuw uitvindt. Zoals Picasso liet ook Hockney zich niet vastpinnen op een vaste stijl.
In deze tentoonstelling zie je vroegere abstract-expressionistische schilderijen, gladde gestileerde zwembadschilderijen uit de zestiger jaren waarmee hij wereldberoemd werd en werk uit de zeventiger jaren, weer totaal anders: redelijk conventionele, bijna fotorealistische dubbelportretten. 
In zijn werk uit de tachtiger jaren zie je een haast kubistisch perspectie.
Maar zelfs zijn recenter werk dat gemaakt is met zijn iPad straalt veel durf uit en een enorme energie.

In museum de Bozar in Brussel hangen werken uit de Tate collectie (1954-2017 & De komst van de lente, Normandië 2020).

In de eerste zaal hangt een reusachtig spectaculair plattelandstafereel in winterse sferen (12 meter breed/ 4 meter hoog): Bigger Trees Near Water (2007), het grootste landschapsschilderij dat ooit in de open lucht is geschilderd, Het bestaat uit 50 losse panelen. 
Het schilderij past helemaal bij zoals we Hockney kennen: als een kunstenaar wiens werk barst van het optimisme. 

Aan het einde van de tentoonstelling keert de natuur weer terug, dit keer in vol lente-ornaat. We zien kale zwarte boomtakken met de eerste knopjes, hevige plensbuien en barstende bloesems. De beelden zijn gemaakt met een iPad en gedrukt op hoogwaardig papier, waardoor de kleuren van de muren knallen.

Werken uit de Tate Collectie laat meer dan 80 schilderijen en tekeningen zien uit de collectie van het Londense museum Tate, dat Hockney's carrière vanaf de tachtiger jaren volgt. 


Tip 3) Friesmuseum/ 
Icons: topstuken uit de National Gallery

* Van 11 september 2021 t/m 9 januari 2022

De uitmuntende collectie (zelf)portretten van de National Portrait Gallery komt van Londen naar Leeuwarden.
Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery toont schilderijen, foto’s, beelden, prenten en tekeningen van buitengewone kunstenaars wereldwijd, van Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck tot Andy Warhol en Marlene Dumas. Onder de geportretteerden zijn wereldberoemde iconen, van Koningin Elizabeth I en William Shakespeare tot Audrey Hepburn, David Beckham en Malala Yousafzai. Aan de hand van meer dan 100 meesterwerken, verspreid over zes zalen, onderzoekt Icons het complexe en fascinerende genre van de portretkunst. Dankzij een grote renovatie van het Engelse museum is de topcollectie voor een keer in Nederland te zien.

Al sinds de prehistorie zijn we gefascineerd door de menselijke beeltenis. Hoe zien we anderen en hoe willen we dat de ander ons ziet? Nog steeds zijn portretten van groot belang om status en zelfbeeld te (be)vestigen. Icons laat zien hoe meesters uit de westerse traditie uiting hebben gegeven aan die fascinatie door de eeuwen heen. De diversiteit en sociale functie van portretkunst worden blootgelegd aan de hand van de thema’s macht, roem, identiteit, zelfportret, vernieuwing en liefde & verlies. Onder de reizende schilderijen is een spectaculair portret van Koningin Elizabeth I uit 1575.

Kijk voor openingstijden en bestellen tickets op de website: friesmuseum.nl/tickets


TIP 4) Moco Museum/ moderne kunstwerken van internationaal befaamde kunstenaars

In dit museum te Amsterdam worden moderne kunstwerken van internationaal befaamde kunstenaars getoond. Controversiële werken en streetart, met vooral veel kunst van de Britse kunstenaar Banksy.

De kunstwerken die getoond worden in het particuliere museum komen bijna allemaal uit een privécollectie en sommige werken zijn zelfs te koop.

Moco Museum is gevestigd in Villa Alsberg aan het Museumplein. Op de bovenste etage vindt je de "Moco Masters",een wisselende tentoonstelling van internationaal befaamde kunstenaars zoals KAWS, Keith Haring en Jeff Koons. Ook hangen er werken van Andy Warhol en Damien Hirst.

Museum: geopend op zondag t/m donderdag van 9:00 - 20:00 uur. Op vrijdag en zaterdag is het museum 1 uur langer open.
Via de website van het museum kan je voordeliger tickes kopen. 
Vanaf het NS-station Amsterdam CS is het museum bereikbaar met de tram (lijnen 2 en 12 stoppen voor de deur). Met de auto: parkeergarage Q-Park onder het Museumplein, ingang tegenover het Concertgebouw aan de westkant van het Museumlein.

Moco Museum ligt op steenworp afstand van het Van Gogh Museum. Op 10 minuten lopen vind je De Pijp.

 

TIP 5) Cobra Museum voor Moderne Kunst/ Tentoonstelling Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst toont voor het eerst in Nederland een bijzondere privécollectie met topkunst uit Mexico. Naast schilderijen van Frida Kahlo (Mexico, 1907-1954) en andere Mexicaanse modernisten, is ook een selectie tekeningen en foto's te zien. 

Cobra Museum: Sandbergplein 1, 1181ZX Amstelveen / telefoon: 020-5475050/
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 TIP 6) CODA Paper Art 2021/ 

* Van 5 juni 2021 tot en met 9 januari 2022

CODA Papert Art toont om het jaar papierkunst varieërend van kleine kunstwerken, objecten en sieraden tot levensgrote installaties. Waar sommige kunstenaars een maatschappelijk of actueel thema belichten, vertellen anderen met hun werk een (materiaal)technisch verhaal of belichten ze het ambachtelijke van de papierkunst. De tentoontstelling laat zien hoeveel verschillende perspectieven en dimensies er zijn in papierkunst, hoe grenzen worden verlegd en hoe nieuwe technieken en digitalisering door de makers ingezet worden om hun werk te realiseren. Ook is er sprake van een hernieuwde waardering voor de natuur als inspiratiebron en reageert een aantal kunstnaars met hun werk op de actualiteit en de grote hoeveelheid beelden die dagelijks op ons afkomt.

De kunstwerken zijn gemaakt door 49 kunstenaars uit binnen- en buitenland.

CODA museum: Vosselmanstraat 299, 7311 CL Apeldoorn/ Telefoon: 055-5268400
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 Tip 7) Rijskmuseum AmsterdamVergeet me niet

* Tot en met 15 december 2021 van 09.00 tot 17.00 uur
Tentoonstelling.
Niet eerder kwamen in Nederland zoveel Europese renaissanceportretten bijeen. Bewonder ruim 100 internationale topstukken van beroemde kunstenaars als Holbein, Dürer, Memling en Titiaan.

Rijksmuseum Amsterdam
Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

 Tip 8) Verwacht - In de Fundatie te Zwolle/  Reproductie verplicht - Rob Scholte 

* Vanaf: 18 Dec 2021 tot en met: 03 Apr 2022 

Rob Scholte (Amsterdam, 1958) is de koning van het copyright. Afbeeldingen uit kunst en reclame, maar ook uit het alledaagse leven, vormen het uitgangspunt voor zijn schilderijen. Zonder zich te schamen gebruikt hij bestaande beelden, die hij zich toe-eigent door adequate toevoegingen, aanpassingen en contextverschuivingen. Hij legt onverwachte verbanden en goochelt met de betekenis. Originaliteit en eigendomsrechten zijn voor Rob Scholte, zo lijkt het, van geen enkel belang. Reproductie in alle vormen kenmerkt zijn kunst en juist deze reproducties zorgen ervoor, dat zijn werk een groot publiek bereikt. “Het meest gereproduceerde kunstwerk is daarom het belangrijkste”, zei hij ooit. Museum de Fundatie laat een omvangrijk overzicht zien van zijn schilderijen.

Rob Scholte is de onmisbare exponent van de roerige jaren '80 van de vorige eeuw. Zijn schilderijen dragen bij aan de nieuwe herwaardering van figuratieve schilderkunst na het modernisme, alhoewel dat bij Rob Scholte abstractie overigens helemaal niet uit sluit. Zijn kunst is even idealistisch als commercieel, even alternatief kritisch als gelikt kitschy, ironisch en bloedserieus, en vooral steeds, als een rode draad, paradoxaal. Rob Scholte is onweerlegbaar de meest besproken levende Nederlandse kunstenaar, behorende tot de internationale postmodernistische stroming. Historische thema's, literaire verwijzingen, het gebruik van ironie, het spel van waarheid en leugen, stijlloosheid, evenals het gebruik van citaten uit ‘hoge’ en ‘lage’ cultuur die met elkaar botsen, zijn kenmerkend voor de geest van de 21e eeuw. Als geen ander markeert Scholte de overgang van modern naar postmodern. De thematiek van zijn oeuvre is het verschil tussen unplugged en connected. Zijn schilderkunst lijkt ouderwets ten opzichte van een computer, maar floreert online wonderlijk goed. (lees meer informatie op de website van De Fundatie)

  • Museum De Fundatie, Blijmarkt 20, 8011 NE Zwolle.
  • Telefoon: 0572-388188
  • website: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Tip 9)  Japans Museum SieBoldHuis/ Sosaku hanga
* Van 17 december 2021 tot 13 maart 2022. 

Het SieboldHuis biedt het mooiste uit het oude en nieuwe Japan in een Hollands huis met historische allure: prenten, lakwerk en keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alles is tussen 1823 en 1829 in Japan verzameld door de arts Philipp Franz von Siebold
Open: dinsdag t/m zondag.  Adres SieBoldHuis: Rapenburg 19, Leiden Centrum.
Toeganskaarten online bestellen (met tijdslot; toegang met coronatoegansbewijs).

Tip 10) Drents Museum/ "Brutal Paradise" 

* tot en met 13 februari 2022

Kristina Schuldt (1982, Moskou) schildert gezichtsloze vrouwen in vloeibare poses die sterk doen denken aan het kubisme of surrealisme van de vorige eeuw. Tegelijkertijd heeft haar werk iets speels. Zo zie je platform boots, vintage minirokjes en smartphones die haar werk naar de eigen tijd trekken. Daarover zegt ze: 'I like it when there is a collision between these objects from differing realms'.

Schuldts schilderijen zijn kleurrijk en dynamisch, gevuld met mensen en planten die rond en glimmend zijn als metalen buizen. In de tentoonstelling presenteert het museum dertig schilderijen en een speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte installatie. Schuldt woont en werkt in Leipzig en studeerde aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst.

Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie Kristina Schuldt – Brutal Paradise. Het boek is een uitgave van WBOOKS, kost € 24,95 en is verkrijgbaar in onze Museumshop en online via www.dutchmuseumgiftshop.nl De publicatie is het zesde deel in de serie Hedendaagse kunstenaars in het Drents Museum.

emailadres: drentsmuseum.nl