Tip 1) Drents Museum
Gen F - 75 jaar figuratieve kunst
* Vanaf 16 februari 2025
Vanaf 16 februari 2025 presenteert het Drents Museum de tentoonstelling Gen F - 75 jaar figuratieve kunst.
Circa 140 schilderijen, tekeningen en beelden van meer dan 75 kunstenaars staan in de schijnwerpers.
Sam Drukker is op 16 februari 2025 van 11.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 15.00 uur aanwezig in het atelier van Gen F - 75 jaar figuratieve kunst.
Hij tekent met inkt op papier portretten van willekeurige bezoekers.
Hedendaags realisme
Het Drents Museum begint als een van de eerste musea in Nederland met het verzamelen van moderne figuratieve kunst. Dit is kunst die gebaseerd is op de waarneming van de zichtbare werkelijkheid, ook wel ‘realisme’ genoemd. Toonaangevend binnen de collectie is het werk van de noordelijke figuratieven, waaronder Matthijs Röling (1943-2024), Wout Muller (1946-2000), Henk Helmantel (1945) en Clary Mastenbroek (1947). Vanaf eind jaren 1960 zetten zij zich af tegen het heersende idee dat alleen abstract werk ‘goede kunst’ is. In de tentoonstelling Gen F komt de kunst van de noordelijke figuratieven samen met die van realistisch werkende kunstenaars uit heel Nederland, zoals Kik Zeiler (1948), Charlotte Schleiffert (1967), Ina van Zyl (1971) en Dion Rosina (1991).
Gen F begint bij de voorlopers van de figuratieve kunst, die voor 1940 geboren zijn. Daarna gaat de tentoonstelling door tot aan de huidige generatie. In Gen F laat het museum de verbanden tussen deze generaties zien, waardoor de ontwikkeling vanaf 1950 tot nu goed te volgen is.
Atelier op zaal
Een uniek onderdeel van Gen F is het atelier op zaal. In het midden van de tentoonstelling wordt een atelier ingericht. Op meerdere momenten gedurende de tentoonstellingsperiode nodigt het museum kunstenaars uit om in dit atelier te schilderen, tekenen of beeldhouwen. Onder andere kunstenaar Tamara Muller gaat live op zaal werken. Naast dit atelier is er ook ruimte voor bezoekers om zelf te tekenen in de zaal.
Drents Museum
Brink 1, 9401 HS Assen
0592 - 377 773
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tip 2) Museum No Hero / Neo Rauch & Rosa Loy
"Kleine Ewigkeit"
Nieuw: Expositie: werken van Neo Rauch,Rosa Loy: Die kleine Ewigkeit: 23 februari t/m 21 augustus 2025. Gelijktijdig een tentoonstelling van de No Hero Collectie, een afspiegeling van de No Hero Foundation.
* 23 februari t/m 21 augustus 2025
Loy en Rauch maken deel uit van de Neue Leipziger Schule, kunstenaars die bekendstaan om hun raadselachtige, surreële figuraqtie. Neo Rauch was de
eerste van deze generatie die door de kunstwereld werd ontdekt. In het kielzog van zijn komeetachtige carrière kreeg de Neue Leipziger Schule wereldfaam. Zowel Rosa Loy als Nero Rauch exposeren over de hele wereld en dat doen ze vanaf 2011 ook zo nu en dan gezamenlijk.
De schilderijen van Rosa Loy tonen natuurlijke werelden vol vrouwelijke figuren, moedig, vrolijk en zelfbeuwst met een sprookjesachtige uitstraling, harmonieus en scheppend,als metaforen voor de kracht van de vrouw en de vitaliteit van de natuur.
Neo Rauch creëert een universum vol mysterie. Op het eerste gezicht herkenbare scènes geplaatst in een tijdloze consellatie blijken bij nadere betrachting te worden bevolkt door raadselachtig handelende figuren. Ze lijken in de tijd te zijn bevroren, in stoïcijnse afwachting van een ingrijpende gebeurtenis.
Beide kunstenaars benadrukken de autonomie van kunst. Zij verzetten zich tegen de dwang om eenduidig en maatschappelijk interpretabel te zijn. Hun schilderijen, zeggen ze, hebben geen vastgelegde betekenis maar nodigen uit tot een zinnelijke ervaring. “Ze zijn zinvol, omdat ze de zinnen aanspreken, omdat ze het zinnelijke instrumentarium bespelen en aanraken” aldus Rauch. Voor Loy is een schilderij een “kleine eeuwigheid,” een tijdloze reflectie waarin beschouwers eigen betekenissen kunnen vinden. Kunst die door de eeuwen heen waardigheid behoudt, zonder zich te onderwerpen aan modieuze trends, de herbetovering van de wereld.
Museum No Hero
Hengelosestraat 2/4
7491 BR Helden
074 20 200 10
Tip 3) Kunstmuseum Den Haag
Nieuw Parijs: van Monet tot Morisot
* 14 februari 2025 t/m 8 juni 2025
Dit voorjaar loop je door een bruisend, veranderend Parijs, een Nieuw Parijs. In Nieuw Parijs: van Monet tot Morisot zie je hoe de stad middenin de negentiende eeuw verandert in de plek die we nu zo goed kennen maar nooit helemaal vat op krijgen. Kijk door de ogen van de impressionisten: Monet, Manet, Renoir, Degas, Bazille, Caillebotte, Cassatt en Morisot en laat je meevoeren in de luchtballon van Felix Nadar. Of het nu komt door de stralende pracht of de altijd aanwezige onrust, Parijs verleidt ons steeds weer.
De tentoonstelling is samengesteld uit een schat aan schilderijen, tekeningen en foto’s, maar verzamelde ook affiches, briefwisselingen en spotprenten om Parijs 1867 helemaal in kleur te vangen. De tentoonstelling wordt gesteund door tal van museale en particuliere bruikleengevers, met partners als Alte Nationalgalerie (Berlijn), Allen Memorial Art Museum (Oberlin), en anderen zoals Musée Carnavalet – Histoire de Paris (Parijs), The National Gallery of art (Washington), The Metropolitan Museum of Art (New York), Musée d’Orsay (Parijs), Musée Marmottan Monet (Parijs), Museum Barberini (Potsdam) en vele andere collecties.
Kunstmuseum Den Haag
Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag
070-3381111
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tip 4) Van Gogh Museum
De kracht van kleur
* 16 januari 2025 t/m 25 mei 2025
Door de uitvinding van synthetische pigmenten in de 19de eeuw werd het voor kunstenaars mogelijk om snel en eenvoudig tekeningen in kleur te maken. Deze kleinschalige tentoonstelling toont een selectie van die tekeningen van kunstenaars als Van Gogh, Redon en Gauguin uit de collectie van het Van Gogh Museum.
In de 19de eeuw groeide tekenen in kleur uit tot een serieus genre voor een brede groep kunstenaars: van realisten tot pointillisten, en van impressionisten tot symbolisten.
Uitvinding
De uitvinding van synthetische pigmenten zorgde voor een rijk aanbod aan kleur waarmee kunstenaars zich eenvoudig en snel in kleur op papier konden uitdrukken. Van poederig pastel tot frisse wassingen van waterverf. Kunstenaars omarmden het spontane schetsen bewust door er een zwierige handtekening onder te zetten. De grens tussen af en onaf vervaagde hierdoor.
De makers zagen tekeningen in kleur als volwaardige kunstwerken en ze exposeerden ze naast hun schilderijen. De werken waren vaak kleiner en betaalbaarder dan de schilderijen en werden zo interessant voor een nieuwe doelgroep: de gegoede burgerij.
De werken in deze tentoonstelling worden vanwege hun kwetsbaarheid zelden getoond en dat maakt het bijzonder dat ze nu te zien zijn.
Het Van Gogh Museum verzamelt al decennia pastels en aquarellen van voorlopers, tijdgenoten en navolgers van Vincent van Gogh. In deze kleinschalige tentoonstelling zijn naast tekeningen van Van Gogh ook werken te zien van onder meer Jean-François Millet, Camille Pissarro, Paul Gauguin, Odilon Redon, Henry Somm, Louis Anquetin en Armand Guillaumin.
Deze tentoonstelling is te zien op de tweede verdieping van het Rietveldgebouw.
Van Gogh Museum
Museumplein 6, 1071 DJ Amsterdam
Telefoon: 020 570 5200
Tip 5) De Fundatie
Marianne von Werefkin, Pionier van het Expressionisme
* van 5 oktober 2024 t/m 16 maart 2025
Marianne von Werefkin werd al jong de Russische Rembrandt genoemd. Zij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het expressionisme in Duitsland.
In 1907 was Marianne von Werefkin de eerste van een groep bevriende kunstenaars, onder wie Gabriele Münter, Alexej von Jawlensky, Wassily Kandinsky en Franz Marc, die expressionistisch begon te schilderen - met intense kleuren en geabstraheerde, platte vormen. Tijdens twee zomers in 1908-09 in het Duitse Murnau am Staffelsee bracht zij Jawlensky, Kandinsky en Münter dichter bij deze nieuwe manier van schilderen, waarbij het afbeelden van emoties en gevoelens voorop stond. Een richting die later wereldwijde faam kreeg als het expressionisme.
Marianne von Werefkin maakte deel uit van het kunstenaarsnetwerk Der Blauwe Reiter. Toch is zij veel minder bekend dan haar mannelijke collega's als Wassily Kandinsky en haar levenspartner Alexej von Jawlensky.
In de Fundatie is nu een overzichtstentoonstelling van haar werk te zien, samen met een aantal werken van haar tijdsgenoten.
Museum: De Fundatie
Blijmarkt 20
8011NE Zwolle
Telefoon: 0572-388188
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tip 7) Stedelijk Museum Schiedam
Adya en Otto van Rees, Pioniers binnen de avant-garde
* 28 september 2024 tot en met 9 maart 2025
Stedelijk Museum Schiedam presenteert dit najaar Adya en Otto. Pioniers binnen de avant-garde, een tentoonstelling over het bijzondere leven en werk van het kunstenaarsechtpaar Otto van Rees (1884-1957) en Adya van Rees-Dutilh (1876-1959). Ze zijn in hun vroege jaren, als pril gezin, omringd door bekende kunstenaars als Arp, Mondriaan en Picasso. In deze tijd leveren zij een unieke bijdrage aan beeldbepalende stromingen zoals dada en kubisme en het ontstaan van abstracte kunst. Adya en Otto waren al tijdens hun leven bekend in toonaangevende kringen van kenners en kunstenaars. Toch is hun werk nog relatief onbekend bij het grote publiek. Als wegbereiders van de 20ste-eeuwse moderne kunst krijgen deze kunstenaars in Stedelijk Museum Schiedam alsnog een eerbetoon. Met ruim zeventig werken uit hun pionierende jaren is voor het eerst sinds bijna vijftig jaar een groot overzicht van Adya en Otto samen in een tentoonstelling te zien. Met speciale aandacht voor Adya, die als vrouwelijke kunstenaar in de door mannen gedomineerde kunstgeschiedenis van de twintigste eeuw niet de waardering heeft gekregen die ze verdient.
Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112
3111 HL Schiedam
Telefoon: +31 (0)10 246 3666
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tip 8) Museum Arnhem
Jan Mankes
* t/m/ 22 juni 2025
De grootste Mankes-tentoonstelling ooit, verspreid over twee musea. Samen met Museum Belvédère in Oranjewoud laten we Mankes als nooit tevoren zien.
Jan Mankes (1889-1920) staat bekend om schilderijen, waarop de tijd stil lijkt te staan. Een rustige scène van de mensen om hem heen, van dieren en van natuur. Hij maakte deze kunstwerken als reactie op de onrustige tijd waarin hij leefde, tegen de achtergrond van de communistische revolutie, de Eerste Wereldoorlog en het feit dat Nederland zich moest voorbereiden op oorlog. Waarom deed Mankes dat? Was het een manier om te ontsnappen aan de ellende? Of zat er een strategie achter? In Museum Arnhem zie je dat Mankes aandachtig en met veel gevoel schilderde. Ook kijken we naar zijn tijdgenoten en naar hedendaagse kunstenaars. Hoe zoeken zij rust in de onrustige wereld om zich heen?
Museum Arnhem
Utrechtseweg 87
6812 AA Arnhem
Telefoon: +31(0)26 30 31 400
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Museum Arnhem is geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur. Tuin Museum Arnhem, Café Pierre en Winkel Museum Arnhem zijn vrij toegankelijk tijdens openingstijden. Wegens grote belangstelling wordt geadviseerd een ticket met tijdslot te reserveren.
Tip 8) MOCO museum, Amsterdam
Permanent
Modern Masters/ Meet the Icons & Rising Starts in Contemporary Art
The Modern Masters have inspired countless generations and united art lovers around the world. Each master is celebrated for having a unique vision. They seize their moment in time to reflect and envision the future. Daring to change our world, they create work that becomes timeless. With global impact, Moco Modern Masters have found their way into homes and museums worldwide – shaping our collective consciousness. Their names, art, and ideas are deeply woven in the fabric of our everyday lives. Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Keith Haring, Yayoi Kusama – All Icons.
When Andy Warhol arrived on the New York scene in 1949, he started as a commercial illustrator for magazines like Vogue and Harper's Bazaar. Immediately he was drawn to the high-heeled shoe.New York in the 50s was powered by consumerism, the cult of the celebrity, commodity, and pop culture - all of which led to the birth of Pop Art. Today, Andy Warhol art, brings to mind iconic imagery of Marilyn Monroe, paintings of Campbell Soup Cans, bananas, flowers, and celebrity portraits. In Amsterdam, Andy Warhol is proudly exhibited at the Modern Masters exhibition at Moco Museum.
Jean-Michel Basquiat painted professionally for only 7 years until his death in 1988 at the age of 27. He employed a Neo-Expressionist style to engage both Western and non-Western traditions of art to highlight his own background and identity. In 1981, he successfully made the transition from influential street artist to world-renowned painter. Jean-Michel Basquiat began to exhibit his paintings and art internationally. Decades later, you can experience Jean-Michel Basquiat art at Moco Museum Amsterdam.Still to this day, Basquiat paintings are deeply coveted and appreciated amongst art lovers across the world. When asked to define his art, Basquiat replied, "royalty, heroism and the streets.”
Whether you were walking down the street, changing trains, or dancing until sunrise, bold drawings declared: Keith Haring was here! Now, Keith Haring is in Amsterdam at Moco Museum. The Modern Master created icons that are now synonymous with the artist, such as Keith Haring Dog, Radiant Baby, Dancing Man, Bat Demon, and Angel among many others. Keith Haring’s original art was seen by everyone, and remains timeless because it reveals no hint of gender, race, religion, or sexual orientation - everyone is equal. The art of Keith Haring continues to speak to a world that's hip and streetwise, creative, spontaneous, and loving."Art is for everybody." - Keith Haring
The lifelong connection between Yayoi Kusama and pumpkins goes back to her childhood. The contemporary artist adores them for their “humorous form, warm feeling, and human-like quality.” The pumpkin brought Kusama back to a place of safety. At Moco Museum Amsterdam, the Yayoi Kusama exhibit is an immersive experience, dedicated to her love for pumpkins.An interesting Yayoi Kusama fact: the renowned female artist voluntarily commits to living and working inside a psychiatric hospital, proving her creativity is unlimited. Yayoi Kusama quotes: "My desire to create works of pumpkins still continues. I have enthusiasm as if I were still a child.” In 1993, Yayoi Kusama’s Infinity Room appeared at Venice Biennale in the Japanese Pavilion, completely filled with yellow polka dot pumpkins! She even had extras as takeaways for visitors.
Moco Amsterdam
Honthorststraat 20, 1071 DE Amsterdam
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tip 9) Fabrique des Lumières
In Fabrique des Lumières kan je je onderdompelen in de werken van de Hollandse meesters.
* Let op: gesloten van 3 maart 2025 t/m 13 maart 2025
Het werk van de Hollandse meesters behoort tot de meest indrukwekkende schilderijen die er zijn. In deze expositie komen meer dan 325 schilderijen van zo’n 50 verschillende schilders voorbij. Dompel je onder in de wereld van Vermeer en laat je betoveren door Rembrandts spel van licht en donker!
Als meester van licht en donker nodigt Rembrandt je uit om bij jezelf naar binnen te kijken. De avond valt en in de kerken en kathedralen wordt de sfeer stemmig en bijbels. Waarschijnlijk ken je de Nachtwacht - krachtig en realistisch - waarmee Rembrandt zijn reputatie als meesterlijke portretschilder nog maar eens benadrukt, een passend sluitstuk van deze trits aan prachtportretten. Van Abraham Blommaert’s feest van de goden tot Hendrick Avercamp’s wintertaferelen, de woeste zee van Hendrick Cornelisz Vroom en Jan Steen’s vrolijke kroegscènes: deze expositie neemt je me in de fascinerende wereld van Nederland in de zeventiende eeuw.
Vincent van Gogh is een waardige opvolger van deze indrukwekkende zeventiende-eeuwse schilders, en hij brengt je naar zonnige dagen en zomernachten in Zuid-Frankrijk. Met zijn felle kleuren en overvloed aan emotie bracht hij met verf landschappen tot leven, maar ook zelfportretten en stillevens. En als de nacht dan echt valt, kun je niet anders dan je verliezen in de draaiende hemel en verdwalen in de sterren.
Het werk is een authentiek, intrigerend tijdsbeeld van de gouden eeuw van de schilderkunst. De meesterschilders laten je zien hoe zij zelf keken, hoe ze in het gewone het búítengewone zagen. Als geen ander wisten ze een unieke sfeer neer te zetten, met licht en donker, uitgesproken of juist ingetogen, koud en warm: allemaal om ons een blik te geven op het dagelijks leven uit die tijd, áchter de gevels en de voordeur, bij de mensen thuis.
Deze expositie duurt 34 minuten en wordt daarna direct gevolgd door onze korte expositie Mondriaan, Een Overdaad aan Kleur.
Kijk op de website: fabrique-lumieres.com/nl
Fabrique des Lumières
Westergasterrein
Pazzanistraat 37
1014 DB Amsterdam